Thermografie Paarden en Pony's

Wat is veterinaire thermografie

Met Thermografie maken we middels een infrarood camera een warmte meting van het paardenlijf om op die manier erachter te komen of er (beginnende) blessures in het lijf aanwezig zijn. Dit kan preventief, bij vage klachten, kreupelheid of verzet ingezet worden.

Dit gebeurt contactloos en is volledig pijnloos en veilig.

 

In officiële termen:

Veterinaire Thermografie is een methode om de sympathische vasomotorische huidrespons, ontsteking of vasculaire huidperfusie weer te geven door de warmte van het lijf op beeld vast te leggen met een camera.

 

Het is een beeldvormende techniek, die gebruik maakt van een ultragevoelige infrarood camera en een verfijnd computersysteem. De efficiëntie van de nieuwe hooggevoelige apparatuur en computersoftware maken het een waardevol hulpmiddel voor het opsporen van thermische afwijkingen, gekenmerkt door verhogingen of verlagingen in de warmteafgifte van het huidoppervlak van het lichaam.

Het doel van deze techniek is niet om een vervanging te worden voor een klinisch onderzoek, maar om deze juist aan te vullen.

Waarom veterinaire thermografie

Veterinaire thermografie kan zeer breed ingezet worden voor het herkennen en documenteren van vele aandoeningen, waaronder:

 • Neuropathische pijn ziekten.
 • Weefsel ontstekingen.
 • Pre- en post operatief.
 • Vage kreupelheden.
 • Ruggenmerg verwondingen.
 • Zadelpasvorm controles.
 • Sportblessures.
 • Slechte vasculaire perfusie in een extremiteit.
 • Oorzaken verzet aantonen bij het paard.
 • Blessure preventie.

 

Veterinaire Thermografie verstrekt informatie over huidige ziekteprocessen en blessures in het lichaam.

Een vroege diagnose is waardevol omdat succesvolle therapie afhankelijk kan zijn van snelle behandeling van het acute letsel. Vertraging in de therapie vermindert de kans op volledige genezing en verlengt het herstel, waardoor dus ook hogere kosten gemaakt zullen worden.

De toegevoegde waarde van thermografie

De infraroodcamera is een uitstekend en soms onmisbaar hulpmiddel bij het stellen van een correcte diagnose of het opstellen van een differentiaal diagnose. Omdat dieren niet praten en prooidieren erg goed pijn kunnen verbergen, kan thermografie helpen een correcte diagnose te stellen.

Bij blijvende problemen, waar tot nu toe geen duidelijk locatie van de klachten is gevonden, kan thermografie een goed hulpmiddel zijn om uit te vinden waar de mogelijke oorzaak ligt.

Thermografie voor paarden en honden

De voordelen van veterinaire thermografie

 • Pijnvrij onderzoek
 • Geen contact met het lichaam
 • Geen schadelijke straling
 • Geen contra-indicaties

 

De opnames en het gesprek neemt ongeveer 1,5 - 2 uur tijd in beslag en zal ongeveer 20 tot 40 foto's opleveren, afhankelijk van het soort onderzoek. Daarnaast wordt er een rapport opgesteld, dat opgestuurd kan worden aan de behandelend dierenarts/osteopaat, etc..

Vul hier het formulier in voor je paard of pony. Naar aanleiding van jouw formulier en de betaling zal een afspraak ingepland worden.

 

Je kunt kiezen voor de preventieve 'rug & zadelcheck' waarbij je je paard ook rijdt onder het zadel (incl. rapport met zo'n 20 foto's).

Of je kiest voor thermografie van het gehele paard (incl. rapport met zo'n 40 foto's), waarbij je paard wel laat bewegen, maar niet rijdt. Dit onderzoek is aan te bevelen bij (onverklaarbare) problemen, kreupelheden of verzet.

 

Alle foto's en het rapport worden beoordeeld door een gecertificeerd thermograaf.

 

Kosten kunnen betaald worden via onderstaande buttons.

Na afloop van het onderzoek zal het rapport per mail toegestuurd worden, binnen 3 werkdagen.


NB:
Het rapport met beeldmateriaal is niet bedoeld om zelf een diagnose te stellen (ook niet door Dieren Vitaliteit). Ook is dit rapport niet bedoeld ter vervanging van de dienst van de dierenarts. Als dit nog niet gebeurd is, raden we aan de bevindingen uit dit rapport voor te leggen aan een dierenarts voor verder onderzoek van de door ons aangegeven locaties. Dieren Vitaliteit kan op geen enkele manier aansprakelijk worden gesteld op basis van het rapport en eventuele gemaakte kosten bij een dierenarts, osteopaat, etc..

 


Investering

Klik op 1 van de afbeeldingen om je Thermografie onderzoek te bevestigen.

Let op: bij onderstaande investering komt nog een reiskosten vergoeding. Kies dus de juiste afstand voor de juiste reiskosten.